Transborder Café: What Does Big Brother Want with Us?

Transborder Café: What Does Big Brother Want with Us?

Historisk har det vært ganske enkelt å skjønne når en fiendes armeer krysser en grense. I det digitaliserte samfunnet hjelper det derimot ikke med piggtrådgjerder lenger.

Derfor har ikke stormakter som sikter mot verdensherredømme bare fokus på hvem som kan lage de største granatene. Det digitale verdensherredømme har blitt vel så viktig. Det er ikke bare Kina mot USA, det er like mye Huaweii mot Apple og Google.

Så når nordmenn fra tid til annen stoppes av russiske FSB-agenter på grensa, er det ikke bare passnummmer eller adresse de ber om. De krever at man oppgir telefonens unike ID, det såkalte IMEI-nummeret. Hva er det som har skjedd når vår digitale telefon-ID blir viktigere enn vår tradisjonelle dokument-ID?

Uansett hvor vi er legges det igjen digitale spor, men vi kan ikke lenger ringe myndigheten og si at «jeg vil se mappa mi». Dataen om våre liv er spredd rundt i hele verden på enorme dataparker gravd inn i skoger, fjell eller ørkenområder og er utenfor nasjonalstaters kontroll. Analyseres det? Brukes det mot oss? Endrer det våre valg? Hvem har kontroll på vårt digitale liv?

Nylig mistet en norsk statsråd jobben fordi han tok med seg mobiltelefonen til et land vi ikke anser som en alliert. Er dette paranoia eller bare et mildt forvarsel om fremtidens digitale regime av kryptering og cyber-mistenksomhet? Hvordan kan lille meg og mitt ubetydelige digitale liv plutselig være interessant for verdens stormakter?

Hva er det egentlig «Big Brother» vil med oss?

Panelet:
En person som kan mer om temaet enn de fleste er Runa Sandvik, som er ekspert på hacking og datasikkerhet og har vært datasikkerhetssjef i den verdenskjente avisen New York Times.
Thomas Nilsen som er redaktør for the Independent Barents Observer, en nyhetstjeneste som russiske myndigheter har funnet det nødvendig stenge av for russiske lesere. Fra det russiske frigjørinsprosjektet Roskomsvoboda kommer Artem Kozluk, som blant annet kjemper mot nettopp denne formen for internetsensur som the Independent Barents Observer opplever i Russland. For å gi oss et bilde på overvåkningsregimet ved den norsk-russiske grensen, har vi invitert NRK-journalist og forfatter av bøker om spionbasene ved grensa,
Bård Wormdal.
Det hele skal modereres av VG-journalist og russlandskjenner Nora Thorp Bjørnstad.

torsdag 13. feb
19:00
Ritz
kr 100,-