Åpning av Boris Gleb 2.0

Åpning av Boris Gleb 2.0

Onsdag 12. feb
23:00
Torget
kr 100,-

Sommeren 1965, mens den kalde krigen raste som verst, dukket det opp en bar hvor nordmenn og russere kunne møtes. Vinteren 2020 dukker det opp en ny bar, en festivalbar, hvor du, akkurat som i 1965, får oppleve et unikt brorskap mellom folk (druzhba narodov).

I femtini berusende dager i 65, serverte den originale Boris Gleb bar vodka, propaganda og muligens litt spionasje til nysgjerrige nordmenn. Den lille visumfrie enklaven baren sto på, var en sprekk i jernteppet. Kulden mellom øst og vest tinte til lyden av levende musikk og dans.

Det var ikke bare billig sprit som trakk mer enn fire tusen besøkende gjennom de igjengrodde bomportene ved Boris Gleb. Kombinasjonen av restaurant, kino, kunstutstilling og omvisning på den nye kraftstasjonen, inviterte til en fullsatt utfluktsdag på Sovjetisk side.

Det blomstrende, grenseoverskridende vennskapet varte ikke. En kald vind av skepsis blåste fra vest, og norske myndigheter kom raskt på banen med å forby det visumfrie tilbudet. Dermed var denne merkverdige perioden i grensehistorien et avsluttet kapittel.

Slide Gruppa Krovi Slide Shish da Malina

Opening night with:

Gruppa Krovi

(Kirkenes)

Kirkenes’ egen “Gruppa Krovi” er et band med fem norske rockere som hedrer de tidløse og folkekjære sangene til Viktor Tsoi og Kino. Lokalbandet har turnert i nordvest-Russland og fortryllet et entusiastisk publikum med sin forkjærlighet for det ikoniske sovjetiske rockebandet.

Shish
da Malina

(Murmansk)

«Shish da Malina» er den mest eksentriske duoen over polarsirkelen. Med tekster fra Sovjettiden, om livet i forstedene og i boligblokkene, fremføres sangene transformert med lyden av vår tid. La deg sjarmere av de enkle, morsomme, naive og uskyldige visene, som forteller om mennesker som av hele sitt hjerte elsker, tror, lever, jobber og dør. En mimrestund om det som en gang var og som fortjener å bli husket, tilsatt en klype rock-n-roll og litt robust kjærlighet.

Boris Gleb Bar er designet i samarbeid med det Oslo-baserte arkitektkontoret Transborder Studio. Dette er den andre gangen Transborder Studio har gjenskapt baren fra Boris Gleb, den første gangen var det deres bidrag til Oslo Arkitekturtriennale (OAT) i 2016. Transborder Studio har gjennom kunst og arkitekturgalleriet 0047, samarbeidet med Pikene på Broen og kuratert det tverrfaglige prosjektet Pan-Barentz (2008-2010).